четвъртък, 27 юли 2017 г.

Растения за акваруми


Растенията играят важна роля във вашия аквариум. Те са определящи за средата на вашите рибки и допринасят значително за естетическото въздействие на аквариума. Растенията могат да бъдат естествени и изкуствени.
Естествените растения за аквариум са чудесен избор за всеки, който е решил, че желае да се отдаде всеотдайно на акваристиката. Те осигуряват естествено биологично пречистване на водата, което благоприятства живота и правилното развитие на вашите рибки. Също така, растенията са много полезни за правилния обмен на веществата в аквариума. Подобно на рибките обаче, всяко едно от тях изисква специални грижи и внимание. Не всяко растение може да вирее във всеки аквариум, затова се запознайте добре с неговите особености преди да го закупите.
Съществуват много видове растения за аквариум, които се делят основно на три групи: вкореняващи се в грунда на аквариума, плаващи свободно във водата и плаващи на повърхността на водата.

Естествени растения за аквариум

Ако сте решили да използвате естествени растения за аквариум, е препоръчително да се насочите за начало към подводните видове, които и в природата растат целогодишно потопени във вода. Започнете с някои от по-издръжливите и непретенциозни водни растения, като например Sagittaria, Sword Plants или Moneywort (кръглолистно ленивче). Постепенно, с придобиването на повече опит и познания, ще можете да разнообразите своята водна флора и с други по-капризни и изискващи повече внимание видове.
Когато създавате своята аквариумна композиция, може да използвате стандартно разположение, при което по-високите растения се поставят в дъното на аквариума, а по-ниските – в по-предната му част. Разчупвайки обаче тази схема и поставяйки някои нискорастящи видове растения за аквариум в по-задната му част, може да създадете приятна илюзия за дълбочина.
Повечето растения за аквариум са на съвсем достъпни цени и няма опасност да натоварят вашия бюджет. Имайте предвид, че много от видовете се развъждат бързо и лесно, така че дори да не успеете да запълните своя аквариум с достатъчно растения в самото начало, това бързо ще се промени. Някои видове растения за аквариум се размножават толкова бързо, че се налага да ги почиствате почти всяка седмица.
Още по-достъпни за растения за аквариум цени, можете да намерите в онлайн магазините в Интернет, а също и във форумите за акваристика, където много потребители продават различни видове растения, които са отгледали.

Изкуствени растения за аквариум

Ако смятате, че естествените растения все още не са за вас, можете да декорирате своя аквариум с изкуствени такива. Те са изработени от специални безвредни материали, които няма опасност да отделят вещества във водата и да изменят нейния състав. За целта използвайте само растения, които са предназначени за аквариум. Макар и изкуствени, те допринасят съществено за естетическия му вид и осигуряват необходимите уют и спокойствие на вашите рибки. Предимството на изкуствените растения за аквариум е, че не изискват почти никаква поддръжда и не променят своя външен вид (няма опасност да бъдат проядени, да изгният или да израстат твърде много).

Каквито и видове растения да изберете за вашия аквариум, бъдете сигурни, че те могат да се отразят само благоприятно на вашите рибки. Затова може да подходите смело към неговото озеленяване.

Няма коментари: